Vajon mennyire egyszerű egy felszíni parkolóhely létrehozása?

A parkolóhelyek létrehozásának lépései, parkolóhely típusok

A parkolóhelyek létrehozása alapvető fontosságú a modern városokban, ahol a növekvő járműszám miatt egyre nagyobb igény mutatkozik a megfelelő parkolóhelyekre. Míg 2000-ben 827 379 gépjárművet regisztráltak Budapesten és Pest megyében, 20 évvel később ez a szám 1 276 244. Ezek az autók parkolnak, mégpedig hozzávetőleg élettartamuk 95%-ában, ahogyan azt korábbi cikkünkben írtuk. Most bemutatjuk a parkolóhelyek létrehozásának alapvető összetevőit, összehasonlítjuk a különböző parkolóhely típusokat, építési megoldásokat.

Melyek az alapvető szempontok, amelyekre érdemes figyelni egy parkolóhely létrehozása esetén?

Első lépésben ki kell választani a terület. A megfelelő helyszín kiválasztása kulcsfontosságú. A területnek jól megközelíthetőnek és forgalmasnak kell lennie, hogy megfelelő kihasználtságú legyen. Az egy parkolóhelyre jutó költségeit befolyásolhatja a terület elhelyezkedése, értéke, egy belvárosi parkoló értékesebb, mint egy külvárosi telken álló.

Ezután következik a talajelőkészítés és tereprendezés. A terület előkészítés magában foglalja a talaj szintezését és az akadályok eltávolítását, esetleges bontási munkákat. A bekerülési költségeket megdobhatja, ha jelentősebb tereprendezés szükséges.

A parkolóhely burkolatának kiválasztása fontos a tartósság és a karbantarthatóság szempontjából. Az alapozásnak elég erősnek kell lenni, hogy ne süllyedjen meg, ne töredezzen be a járművek súlya alatt. Nagy különbségek jelentkezhetnek erős alapozás, aszfaltozott burkolat és mondjuk a földbe döngölt murvás burkolat tartóssága, strapabírósága között.

Fontos kérdés lehet az árnyékolás. A természetes fás, vagy mesterséges árnyékolás befolyásolhatja az autók és a környezet hőmérsékletét, az utasok kényelmét. Egy részben füves terület például kellemesebb lehet, mint egy teljesen le betonozott, de a világos térkő is hűvösebb lehet, mint a sötét aszfaltozás. Az áteresztő vagy részben áteresztő burkolatok segítik a vízelvezetést is.

Parkoló árnyékolás.
Árnyékolással ellátott parkolóhely

Az egyértelmű jelölések és táblák biztosítják a parkolóhelyek hatékony használatát. Megmutatják, kik és milyen időszakban jogosultak parkolásra, várakozásra. Az útburkolati jelek, táblák kiegészíthetőek olyan eszközökkel, amelyek fizikálisan is megakadályozhatják a jogosulatlan parkolást. Ilyen például az okos parkolásgátló is. Az okos rendszerek amellett, hogy fizikailag megakadályozzák a jogosulatlan parkolást, segítik a parkolóhelyek hatékony elosztását, csökkentik a parkolóhely keresésre fordított költségeket is, sőt, a YourParking Smart okos parkolásgátlójával akár pénzt is lehet keresni.

A megfelelő világítás és biztonsági rendszerek növelik a parkolóhelyek használhatóságát és biztonságát, növelik a sötétedés utáni biztonságérzetet, és csökkentik az esetleges bűncselekmények kockázatát.

A vízelvezetési rendszer kialakítása és a környezetvédelmi szempontok figyelembevétele alapvető fontosságú a fenntarthatóság és a kényelmes használhatóság érdekében.

A felszíni parkolók mellett léteznek mélygarázsok, parkolóházak, amelyek építése jelentősen magasabb költségekkel járhat, mint egy felszíni parkoló létrehozása.

Parkolóház építése.
Parkolóház építése

Források

ksh.hu

Hamarosan itt is találkozunk!

Közösségi média-oldalaink most még fejlesztés alatt állnak, de hamarosan ezeken a felületeken is elérhetsz minket!

Addig is böngéssz tovább a honlapunkon, ha pedig kapcsolatba szeretnél lépni velünk, tedd meg bátran elérhetőségeink egyikén (katt ide)!

We are working hard on developing the app. You have to wait a bit, but see you soon there!

légy te is részese a YourParking élménynek yourparking.hu