Mire jó a parkolásgátlás és milyen eszközöket használunk parkolásgátlásra?

Mire jó a parkolásgátlás és milyen eszközöket használunk parkolásgátlásra?

 

A parkolásgátlás elsődleges célja a parkolásra használt területek hatékony és szabályozott igénybevételének biztosítása. A parkolásgátló eszközök megakadályozzák az illegális, szabálytalan vagy zavaró parkolást.

A fenti funkcióik segítségével közvetve vagy közvetlenül hozzájárulhatnak a forgalmi dugók enyhítéséhez, a közlekedés biztonságának javításához, és az adott terület esztétikai, funkcionális értékeinek védelméhez. Nem utolsó sorban csökkentik a parkolásra fordított erőforrásokat, azaz lerövidítik a parkolóhely keresés idejét, ezáltal az autó fogyasztásában is megtakarítást érhetnek el a parkolásgátló megoldásokat használók.

Hol használhatunk parkolásgátló megoldásokat

Parkolásgátlókat használhatunk közterületeken például annak céljából, hogy adott parkolóhelyre biztosan csak az arra jogosultak parkolhassanak. Üzletek előtt például a ki- és berakodás biztosításának érdekében. Szálláshelyeken, vagy azok előtt, biztosítva a vendégek kényelmes parkolási lehetőségét. Közintézmények környezetében, ahol az intézmény dolgozói és vendégei számára szeretnénk dedikált parkolóhelyet biztosítani. Céges parkolókban vagy parkolóházakban például vendégparkolók vagy dolgozói parkolóhelyek biztosítására is alkalmasak. De akár el nem zárt magánterületen is biztosíthatjuk parkolóhelyünket vagy épp behajtási lehetőségünket azzal, ha parkolásgátló eszközöket telepítünk.

Milyen parkolásgátló megoldások léteznek?

A parkolásgátló eszköztárat három nagy részre oszthatjuk. Vannak hagyományos parkolásgátlók, automatizált vagy félig automatizált eszközök és vannak okos megoldások. Nézzük melyek ezek és milyen tulajdonságokkal jellemezhetőek.

Hagyományos parkolásgátló eszközök

 

A hagyományos parkolásgátló eszköztárba sorolhatjuk a parkolást tiltó táblákat és a hasonló célt szolgáló útburkolati jeleket, felfestéseket. 

Mire jó a parkolásgátlás? Autó egyszerű barkolásgátló bójákkal.

Ezek általában közismertek, a többség számára egyértelmű jelentéssel bírnak, ugyanakkor nagy hátrányuk, hogy fizikailag nem akadályozzák meg az illegális parkolást. Manuális parkolásgátlók, pollerek, azaz parkolásgátló oszlopok és a korlátok megakadályozhatják a nem kívánt parkolást. A korlátok vagy a fixen telepített oszlopok, azaz a forgalmat teljesen elzáró megoldások az esetlegesen kívánt vagy megengedett parkolást is meggátolják. A manuális eszközök nyitásához és zárásához pedig ki kell szállni az autóból, rossz időjárási körülmények között is. Akár percekben mérhető időbe is telhet kiszállással, beszállással egy parkolási művelet.

Automatizált parkolásgátló megoldások

 

Léteznek a manuálisnál kényelmesebb automatizált, vagy részben automatizált parkolásgátló megoldások. Ilyen például a távirányítóval vezérelhető parkolásgátló, vagy a távirányítós kapu vagy sorompó. Ezek előnye, hogy használatukhoz nem kell kiszállni a kocsiból, kényelmesek, a ki- beszállás idővesztesége elkerülhető. Ezek a rendszerek elektromosak, így áramellátásukat meg kell oldani hálózati vagy valamilyen akkumulátoros forrásból. Ezek a rendszerek kényelmesebbek a manuális megoldásoknál, ugyanakkor az automatizált parkolásgátló rendszereknél vannak már fejlettebb eszközök további előnyökkel, ezek az okosparkolási megoldások.

Okos parkolásgátló, parkolásgátló eszköz, amely applikációval is irányatható.

Okosparkolási megoldások

 

Az okoseszközök abban különböznek az automata és félautomata megoldásoktól, hogy okos algoritmusokkal, legtöbbször valamilyen okostelefonos alkalmazással állnak kapcsolatban, amely segíti működésüket, bővíti funkcionalitásukat. Ilyenek például a szenzoros, rendszámolvasóval ellátott sorompók, vagy épp az okos parkolásgátló berendezések. Utóbbiaknak több előnye is van a manuális, illetve a hagyományos elektronikus parkolásgátlókhoz képes.

A YourParking okos parkolásgátlójával például tervezhetővé válik a parkolás, és adott időre előre lefoglalhatóvá válik a parkolóhely az applikáción keresztül. Így az időzített érkezések esetében már biztosítva lesz parkolóhelyünk, elkerülhetjük a hosszas keresgélést. Az alkalmazáson keresztül nyithatjuk, csukhatjuk az eszközt, nem kell hozzá távirányító, és nem kell kiszállni sem. Pillanatok alatt térképen láthatjuk a szabad YourParking parkolóhelyeket, az eszköz oda is navigál bennünket a kívánt parkolóba. Az okos parkolásgátló segít a parkolóhely kihasználtságának növelésében. Amikor nem mi állunk az általa védett parkolóhelyen, az megosztható kollégákkal, barátokkal, de akár idegenekkel is. Szoftvere lehetővé teszi, hogy parkolóhelyünket kiadjuk mások számára, abban az időben, amikor gépjárművünk máshol tartózkodik. Esélyünk nyílhat pénzkeresésre okos YourParking parkolásgátlónk segítségével. Ha bővebben érdekelnek okosparkolási megoldásaink, ismerd meg a további részleteket.

Hamarosan itt is találkozunk!

Közösségi média-oldalaink most még fejlesztés alatt állnak, de hamarosan ezeken a felületeken is elérhetsz minket!

Addig is böngéssz tovább a honlapunkon, ha pedig kapcsolatba szeretnél lépni velünk, tedd meg bátran elérhetőségeink egyikén (katt ide)!

We are working hard on developing the app. You have to wait a bit, but see you soon there!

légy te is részese a YourParking élménynek yourparking.hu