Milyen esetben és hová érdemes okos parkolóeszközt telepíteni?

Milyen esetben és hová érdemes okos parkolóeszközt telepíteni?

A városok egyre zsúfoltabbak, a parkolóhelyek száma pedig korlátozott. Ez a helyzet ideális terepet nyújt az okos parkolóeszközök terjedésének, amelyek jelentősen megkönnyíthetik a mindennapi életet. De pontosan hova is érdemes ezeket az eszközöket telepíteni, melyek azok az alkalmak, amikor ezek jelentik az optimális megoldást?

A parkolásgátlás elsődleges szerepe az, hogy megakadályozza az illetéktelen parkolásokat. Az okos parkolásgátlás pedig ezt bővíti ki kényelmi funkciókkal, illetve segíthetik a parkolóhelyek optimális elosztását a parkolni jogosultak között.

De milyen okos parkolásgátló-rendszerek léteznek?

Szenzorok

A parkolóhelyekre telepített szenzorok valós időben jelzik, ha egy hely szabad vagy foglalt. Ez az információ segíthet a sofőröknek gyorsan parkolóhelyet találni. Viszont ez önmagában nem akadályozza meg a jogosulatlan parkolást.

Kamerarendszerek

A modern kamera technológiák képesek felismerni a szabad parkolóhelyeket és monitorozni a parkolóterületek kihasználtságát. Emellett felismerik a rendszámokat, és ezek alapján nyitják meg a parkolási területet az arra jogosultak számára.

Sorompók

A sorompókat általában valamilyen szenzoros, kamerás rendszerrel kombinálják, amelyek felismerik a rendszámot, és a jogosultakat beengedik a parkolóba. Ez a megoldás jellemzően nagyobb parkolókat biztosít, a parkolón belüli okos parkolóhely elosztás nem biztosított vele.

Okos parkolásgátlók

Az okos parkolásgátlók olyan parkolásgátló eszközök, amelyek fizikálisan megakadályozzák a térben vagy időben történő jogosulatlan parkolást, ezt parkolóhelyenként meg tudják tenni, és vezérelhetők okostelefonról applikációval. A YourParking okos parkolásgátlója még akképpen emelkedik ki ezek közül, hogy segítségével kiadhatod parkolóhelyedet, akár pénzért, akár ingyen mások számára, amíg járműveddel máshol tartózkodsz.

Optimális helyszínek okos parkolóeszközök telepítésére

Az okos parkolóeszközök telepítésekor több tényezőt is figyelembe kell venni, hogy a rendszer hatékonyan működjön, és valódi értéket nyújtson a közösség számára. Ehhez fel kell mérni, hogy milyen céloknak akarunk megfelelni.

Amennyiben cél, hogy fizikailag is korlátozzuk a jogosulatlan parkolást, akkor a sorompós megoldások és a parkolásgátlók jelenthetnek megoldást. Ha egy nagyobb területre szeretnénk több gépjárművet beengedni, akkor a sorompós megoldások is szóba jöhetnek. Ezek általában szenzorral, kamerával vagy applikációval kombináltak. Ha parkolóhelyenként szeretnénk szabályozni a jogosultak körét, esetleg pénzt is szeretnénk termelni parkolóhelyünkkel, akkor érdemes mobilos applikációval kombinált parkolásgátlókat alkalmazni.

Milyen esetben és hová érdemes okos parkolóeszközt telepíteni? Parkoló autók felülnézetből.

Hol érdemes sorompós okosparkolási megoldásokat alkalmazni?

Sorompós megoldásokat olyan helyeken érdemes alkalmazni, ahol egy nagyobb parkolótérbe sok autó áramlik be. Ilyenek lehetnek a bevásárlóközpontok és a nagy üzletek parkolói. Nagyobb közintézmények parkolói, például kórházak parkolóterületei, ahol a betegek és az orvosok is gyakran találkoznak parkolási nehézségekkel. Nagy közlekedési csomópontok, állomások parkólói. Parkolóházak, P+R parkolók. Nagy rendezvényhelyszínek események alkalmával, ahol fontos, hogy sok autót el tudjunk helyezni a parkolóban, viszont a helyválasztást a parkoló személyekre bízzuk.

Hol érdemes okos parkolásgátlókat alkalmazni?

A városközpontokban magas a forgalom és korlátozott a parkolóhelyek száma. Ezért ideális helyszínek okos parkolásgátlók alkalmazására. Itt az okos parkolási megoldások segíthetnek a forgalom csökkentésében és a parkolóhely keresési idő lerövidítésében.

Jó lehetőség okos parkolásgátló kihelyezésére az olyan parkolóhely, ahol csak bizonyos csoportok parkolhatnak, például mozgáskorlátozottak, VIP vendégek, vagy ilyenek az elektromos autóknak fenntartott helyek, töltők is. Ideális helyek az irodaházak vendégparkolói, vagy olyan munkahelyi parkolók, amelyeket csak bizonyos pozíció felett lehet elfoglalni. Kisebb munkahelyi parkolók esetében is ideális lehet az okos parkolásgátló.

Jó megoldás lehet kiadó ingatlanok, szálláshelyek, hotelek parkolói esetében, ahol gyakran cserélődnek a parkoló személyek. Ilyenkor előny lehet, hogy nem kell odaadni az egyes vendégeknek a távirányító eszközt, elég letöltetni velük egy applikációt.

Áruszállításnál boltok előtt például kifejezetten hasznos lehet. Ezeket a parkolóhelyeket jellemzően csak bizonyos időszakokban használják a szállítók, ilyenkor nagyon fontos, hogy ne álljanak meg illetéktelenek a helyen. Viszont a szabad időszakokban jó, ha mások is tudják használni az épp üresen álló helyeket.

Az okos parkolási megoldások bevezetése lehetőséget nyújt arra, hogy a városokban hatékonyabban kezeljük a korlátozott parkolóhelyeket, csökkentve ezzel a forgalmi dugókat és az ezzel járó stresszt, a parkolóhely keresésére fordított időt és az ezzel járó többletfogyasztást. Az okos technológiák alkalmazása a parkolás terén nem csak időt takarít meg, hanem a környezeti terhelést is csökkenti, így hozzájárulva egy fenntarthatóbb jövő kialakításához.

Hamarosan itt is találkozunk!

Közösségi média-oldalaink most még fejlesztés alatt állnak, de hamarosan ezeken a felületeken is elérhetsz minket!

Addig is böngéssz tovább a honlapunkon, ha pedig kapcsolatba szeretnél lépni velünk, tedd meg bátran elérhetőségeink egyikén (katt ide)!

We are working hard on developing the app. You have to wait a bit, but see you soon there!

légy te is részese a YourParking élménynek yourparking.hu